Αγοράκι και Κοριτσάκι γράφουν στον πίνακα
Περιβάλλον & Κοινωνία

ESG και Βιωσιμότητα

Μήνυμα από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο

Η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από απροσδόκητες συγκυρίες σε διεθνή επίπεδο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλε σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση η οποία τροφοδότησε τον πληθωρισμό και παρεμπόδισε ουσιαστικά τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΕ. Αυτές οι απρόβλεπτες διαταραχές τόνισαν το γεγονός ότι η συνεχής προσαρμοστικότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

Ως κορυφαίος ενεργειακός Όμιλος, αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας όπως και τη δέσμευσή μας να οδηγηθούμε προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επενδύοντας σε τεχνολογίες εναλλακτικών καυσίμων και παρέχοντας λύσεις βιώσιμης ενέργειας και κινητικότητας.

Ο εκσυγχρονισμός του διυλιστηρίου μας μέσω ψηφιοποίησης, όπως και η ανάπτυξη νέων, υπερσύγχρονων μονάδων, αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της στρατηγικής μας. Το 2022 ολοκληρώσαμε την κατασκευή της νέας μονάδας καταλυτικής αναμόρφωσης Νάφθας, η οποία επιτρέπει να παράγουμε προϊόντα υψηλότερης αξίας. Επίσης ανακοινώσαμε την έναρξη λειτουργίας μιας νέας μονάδας διάσπασης προπυλενίου για την παραγωγή πετροχημικών, το οποίο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για το διυλιστήριο.

Για δεκαετίες, η Motor Oil και οι θυγατρικές εταιρίες της έχουν τροφοδοτήσει τη μετακίνηση των πελατών τους. Με το ίδιο σκεπτικό, η nrg συνέχισε να επενδύει στη δημιουργία της πλατφόρμας ηλεκτροκίνησης («incharge»), φτάνοντας μέσα σε δύο χρόνια σε σχεδόν 1.000 σημεία φόρτισης ανά την Ελλάδα.

Φέτος, λανσάραμε την εταιρία MORE (Motor Oil Renewable Energy), με σκοπό να αναπτύξουμε μια ηγετική δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η εξαγορά του 75% της ΑΝΕΜΟΣ ΑΠΕ από την Ελλάκτωρ Α.Ε., συμπλήρωσε την υπάρχουσα περιουσία της MORE και δημιούργησε έναν πρωταθλητή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μεγάλη παραγωγική βάση και ευρύ αναπτυξιακό πλάνο.

Ο τομέας της κυκλικής οικονομίας και η παραγωγή εναλλακτικών και ανανεώσιμων καυσίμων αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για την ενεργειακή μετάβαση. Η LPC, λειτουργεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τεχνολογικά διυλιστήρια αναγέννησης λιπαντικών στην Ευρώπη. Το 2022 αποκτήσαμε την VERD, έναν πλήρως ολοκληρωμένο παραγωγό βιοντίζελ από απόβλητα και προϊόντα προς απόρριψη στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, ανακοινώσαμε την εξαγορά της Thalis E.S., μιας εταιρείας που ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία εγκαταστάσεων και υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων.

Το 2022, πετύχαμε σημαντικά ορόσημα στη στρατηγική μας για την ανάπτυξη αυξανόμενης αξίας υποδομών υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Αρχικά, προχωρήσαμε στην ίδρυση της Hellenic Hydrogen, μιας κοινοπραξίας με τη ΔΕΗ, με σκοπό την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ελλάδα. Ακολούθως, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο προς τη δημιουργία ενός κόμβου υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο διυλιστήριο, καθώς και την ανάπτυξη μιας κοιλάδας υδρογόνου στην ευρύτερη περιοχή.

Στην 50χρονη πορεία του Ομίλου μας, βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους ανθρώπους μας και στις γύρω κοινότητες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δεσμευτεί για ένα εκτεταμένο 5ετές σχέδιο για την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής των Αγίων Θεοδώρων.

Η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η υπευθυνότητα και η συνέπεια θα μας καθοδηγήσουν στη διαμόρφωση και την ηγεσία του νέου ενεργειακού χώρου με μια ακλόνητη δέσμευση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος

Μήνυμα από την επικεφαλής ESG, Βιωσιμότητας και Κλιματικής Αλλαγής

Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο γεγονός του 2022 ήταν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που οδήγησε σε παγκόσμια ενεργειακή κρίση λόγω σοβαρής διαταραχής σε όλες τις αγορές ενεργειακών προϊόντων. Συγχρόνως, στον τομέα της βιωσιμότητας  υπήρξαν σταθερά βήματα τόσο στην υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως ένα μέσο που θα διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση, όσο και των κανονιστικών και ρυθμιστικών πλαισίων που  σκοπεύουν να ευθυγραμμίσουν τις απαιτήσεις για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρίες.

Στα πλαίσια αυτά, O όμιλος Motor Oil έχει θέσει στόχους σε όλους τους πυλώνες του ESG. Ένας στόχος ορόσημο είναι αυτός της απανθρακοποίησης. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Motor Oil στοχεύει στην απόλυτη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Scope 1 &2) έως το 2030 και την υποστήριξη ενός στόχου καθαρού μηδενικού ισοζυγίου έως το 2050 (έναντι του 2021), λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση. Η υλοποίηση της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης αναμένεται να πραγματωθεί μέσα από ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προσεκτικά επιλεγμένες επενδύσεις και έργα σε τομείς ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση αποσκοπούν και οι επενδύσεις οι οποίες ξεκινήσαν ή ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2022. Ενδεικτικά, το 2022, η MORE πρόσθεσε ένα χαρτοφυλάκιο με εγκατεστημένη ισχύ 493MW και περισσότερα από 1,6GW έργων υπό ανάπτυξη μέσω της εξαγοράς του 75% του Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ η Η Motor Oil επένδυσε σε προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της εξαγοράς της ELIN VERD και της PRASINO LADI που είναι ο μεγαλύτερος εγχώριος συλλέκτης χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς. Παράλληλα, μέσω της Thalis Environmental Services A.E. ενίσχυσε την παρουσία της στην κυκλική οικονομία και εισήλθε στην αγορά διαχείρισης αποβλήτων και αξιοποίησης ενέργειας, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων στη διαχείριση στερεών υλικών και αποβλήτων, στην επεξεργασία νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και στη χρήση ΑΠΕ σε υποδομές.

Όσον αφορά τα έργα τα οποία αναμένεται να έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το έργο δέσμευσης & αποθήκευσης άνθρακα (έργο IRIS), αναμένεται να μειώσει το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα του διυλιστηρίου κατά 25% (~495.000 τόνοι δέσμευσης CO2 ετησίως) συμβάλλοντας σημαντικά στους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων μέσω της κατασκευής και λειτουργίας μιας νέας μονάδας παραγωγής συνθετικής μεθανόλης χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Κατά τη στιγμή της σύνταξης αυτής της έκθεσης, το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξε το έργο IRIS της  Motor Oil για χρηματοδότηση ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας προετοιμασίας της συμφωνίας επιχορήγησης. Επιπλέον, ο Όμιλος παρέχει λύσεις κινητικότητας (e-mobility) στους πελάτες του εδώ και δεκαετίες και σήμερα στοχεύει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Το 2022 εγκαταστήσαμε σχεδόν 800 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με στόχο να φτάσουν τα 4.000 έως το 2030.

Όσον αφορά τις επιδόσεις ESG, ο Όμιλος πέτυχε αρκετά ορόσημα το 2022. Ενδεικτικά, όσον αφορά το Περιβάλλον, ο Όμιλος δαπάνησε 964 εκατ. ευρώ σε ευθυγραμμισμένες με την Ευρωπαϊκή Ταξινομία επενδύσεις (Capex) ενώ η συνολική παραγωγή ενέργειας από τη λειτουργική δυναμικότητα της MORE είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή CO2 416.000 τόνων CO2e (με βάση τη μεθοδολογία αποφευχθεισών εκπομπών του IRENA). Στους πυλώνες της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο Όμιλος αύξησε το ποσοστό αξιολόγησης της απόδοσης του των εργαζομένων του Ομίλου στο 98,5% και εκπαίδευσε σχεδόν 11.539 εργαζόμενους και εργολάβους σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας. Το κοινωνικό προϊόν του Ομίλου ανήλθε σε 1,43 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι (συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου φόρου) ανήλθαν σε 590,2 εκατ. ευρώ. Τέλος, η οικονομική συνεισφορά στις τοπικές κοινωνίες ανήλθε σε 64 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις από νομοθετική άποψη που θα έχουν αντίκτυπο στη διαδικασία υποβολής εκθέσεων. Στις 5 Ιανουαρίου 2023 τέθηκε σε ισχύ η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD). Η νέα αυτή οδηγία εκσυγχρονίζει και ενισχύει τους κανόνες σχετικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες που πρέπει να υποβάλλουν οι εταιρείες, ενώ υπάρχει η απαίτηση για πολυάριθμες δημοσιοποιήσεις δεδομένων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (ESRS) που καλύπτουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, την ενέργεια, τα απόβλητα, το νερό, την ανακύκλωση και τους κοινωνικούς δείκτες. Επιπλέον, το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) έχει εκδώσει τα πρότυπα γνωστοποίησης βιωσιμότητας  S1 και S2 των IFRS (Διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς) για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις γνωστοποιήσεις των εταιρειών σχετικά με τη βιωσιμότητα. Δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή ενέχει σημαντικό κανονιστικό κίνδυνο, στον οργανισμό μας, έχουμε ήδη αρχίσει να προετοιμάζουμε και σταδιακά να ενσωματώνουμε τα νέα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πρότυπα στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας.

Στον Όμιλο Motor Oil, πιστεύουμε ότι η μετάβαση στη βιωσιμότητα και το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών απαιτεί ουσιαστική κατανόηση των επερχόμενων προκλήσεων και δέσμευση για τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Έλενα Αθουσσάκη

Chief Sustainability Officer

Οι δράσεις που υποστηρίξαμε ακολουθούν τους εξής βασικούς άξονες:

Τέχνες και Πολιτισμός
Παιδεία και Καινοτομία
Περιβάλλον
Τοπικές Κοινότητες & Κοινωνία

Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας


Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2018

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2017

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2016

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2015

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2014

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2013

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2012

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2011

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2010

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2009

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2008

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2007

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2006

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2005

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2004

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2003

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2002

PDF
Κατεβάστε το αρχείο
Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Διαβάστε Περισσότερα