Αγοράκι και Κοριτσάκι γράφουν στον πίνακα
Περιβάλλον & Κοινωνία

ESG και Βιωσιμότητα

Μήνυμα από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο

To 2021 ήταν μια χρονιά ανάκαμψης. Μετά τους περιορισμούς που έφερε στις ζωές όλων μας η πανδημία, η κοινωνία και η οικονομία ενεργοποιήθηκαν και πάλι.

Στον Όμιλο Motor Oil μείναμε προσηλωμένοι στον στόχο της σταδιακής μετάβασης στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, θέτοντας δυναμικούς στόχους:

  • Επενδύουμε σε μεγάλα έργα με όραμα και υπευθυνότητα.
  • Οδηγούμε τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας.
  • Δραστηριοποιούμαστε δυναμικά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Λειτουργώντας με περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία προωθούμε το επενδυτικό και αναπτυξιακό μας πλάνο.

Είμαστε στο τελικό στάδιο μελέτης για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, FSRU. Η Dioriga Gas θα ενισχύσει σημαντικά την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού, καθιστώντας την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Υλοποιούμε έναν υπερσύγχρονο Αεριοστροβιλικό Σταθμό Συνδυαασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Αναπτύσσουμε, δυναμικά με σημαντικές επενδύσεις, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Χτίζουμε συστηματικά το πρόγραμμα παραγωγής και διάθεσης υδρογόνου, χαμηλού και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, το οποίο θα έρθει στη ζωή μας εντός των επομένων πέντε ετών.

Έχοντας εγκατεστημένο το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, προχωράμε στην επιπλέον δημιουργία 2.000 σημείων φόρτισης.

Εφαρμόζουμε καινοτόμες λύσεις και ψηφιοποιούμε τις λειτουργίες και τις εφαρμογές μας ξεκινώντας από το διυλιστήριο και φτάνοντας σε κάθε σημείο των υπηρεσιών και των εμπορικών μας δραστηριοτήτων.

Στοχεύουμε σε περισσότερες δραστηριότητες που αφορούν την κυκλική οικονομία. Ήδη, μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, αναπτύσσουμε συγκεκριμένα πλάνα για τη δραστηριοποίηση στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων από διάφορες δραστηριότητες.

Στον Όμιλο Motor Oil μείναμε προσηλωμένοι στον στόχο της σταδιακής μετάβασης στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, θέτοντας δυναμικούς στόχους.

Διαχρονικά στο επίκεντρο της φροντίδας μας είναι ο άνθρωπος. Οι εργαζόμενοι μας και η ασφάλεια τους, οι τοπικές κοινωνίες και η ενδυνάμωσή τους, οι οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτοι είναι διαχρονικά στην ομπρέλα δράσης μας.

Το 2022 είναι έτος σταθμός για τον Όμιλο Motor Oil καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια λειτουργίας.

Μέσα από μια διαδρομή με όραμα συμβολής στην ελληνική οικονομία, πάντα εξελισσόμασταν πρωτοπορώντας και διαμορφώνοντας τις εξελίξεις.

Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης
Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος
και Διευθύνων Σύμβουλος

Μήνυμα από την επικεφαλής ESG, Βιωσιμότητας και Κλιματικής Αλλαγής

Το 2021 ήταν το έτος κατά το οποίο η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε σημαντικά, υποστηριζόμενη από πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, ανάκαμψη της ζήτησης και αυξημένες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι μεγάλης κλίμακας εκστρατείες εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους έθεσαν την πανδημία σε σχετικό έλεγχο, καθώς οι νέες παραλλαγές ανάγκασαν τις κυβερνήσεις, σε αρκετές περιπτώσεις, να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης. Επιπλέον, οι αρχές του 2022 έφεραν νέες αβεβαιότητες και προκλήσεις: Η δραματική σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, εκτός του ότι οδήγησε σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, έθεσε τον κόσμο στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και του αντίστοιχου οικονομικού κόστους.

Πράγματι, η ενεργειακή κρίση έχει περιορίσει τη δυναμική της βιωσιμότητας προς το συμφέρον της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά η κατεύθυνση για τον Όμιλο Motor Oil παραμένει η ίδια: Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από την ανάληψη ξεκάθαρης δράσης για την κλιματική αλλαγή και το σχεδιασμό μιας βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ έχει αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική, για την υποστήριξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμόζοντας μια ολιστική προσέγγιση, με συγκεκριμένους στόχους και σχέδια δράσης. Η στρατηγική μας για την ενεργειακή μετάβαση βασίζεται στην ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε το διυλιστήριο μας, ενώ πραγματοποιούμε επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας και ευελιξίας, καθώς υλοποιούμε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και αξιολογούμε τις επενδύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην κινητικότητα (E-Mobility) αναπτύσσοντας στρατηγικές συνεργασίες και εξοπλίζοντας τα πρατήριά μας με σημεία φόρτισης – αναμένουμε σχεδόν 1.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2023 και 4.000 μακροπρόθεσμα. Συνεχίζουμε να διαφοροποιούμαστε στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω μιας σειράς εξαγορών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που οδηγούν σε ένα διευρυμένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 η MORE κατείχε λειτουργικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 280MW. Η συνολική παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθε σε 585 GWh με αποφυγή CO2 ύψους 360.000 τόνων CO2e, ενώ το χαρτοφυλάκιό μας το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει τα 2GW.

Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπου επενδύουμε στον τομέα του φυσικού αερίου, με την κατασκευή μονάδας CCGT στην Κομοτηνή ενώ συνεχίζουμε με το σχεδιασμό πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).

Ο Όμιλος Motor Oil ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις και δραστηριoποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων και αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας και φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων. Επιπλέον, σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο, μεγάλης κλίμακας έργο στον τομέα του υδρογόνου, ενώ θα προχωρήσουμε στην ίδρυση της Hellenic Hydrogen, (κοινοπραξία με τη ΔΕΗ) με κύριο στόχο την παραγωγή και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου.

Η στρατηγική μας για την ενεργειακή μετάβαση, όπως περιγράφηκε συνοπτικά παραπάνω, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους στόχους απανθρακοποίησης οι οποίοι αποσκοπούν στην απόλυτη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Scope 1&2) έως το 2030 και μηδενικών εκπομπών έως το 2050 (έναντι του 2021).

Στον Όμιλο Motor Oil πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος προς μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και στρέφουμε τις προσπάθειές μας προς ένα μέλλον που αγκαλιάζει τη βιωσιμότητα δημιουργώντας παράλληλα προστιθέμενη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Έλενα Αθουσσάκη
Επικεφαλής ESG, Βιωσιμότητας και Κλιματικής Αλλαγής

Οι δράσεις που υποστηρίξαμε ακολουθούν τους εξής βασικούς άξονες:

Τέχνες και Πολιτισμός
Παιδεία και Καινοτομία
Γη και Θάλασσα
Τοπικές Κοινότητες & Κοινωνία

Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας


Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2018

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2017

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2016

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2015

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2014

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2013

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2012

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2011

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2010

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2009

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2008

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2007

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2006

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2005

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2004

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2003

PDF
Κατεβάστε το αρχείο

Κοινωνικός Απολογισμός 2002

PDF
Κατεβάστε το αρχείο
Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Διαβάστε Περισσότερα